Hur bra är skyttekungar från lägre serier högre upp?

I silly tider är det många sportchefer som är på att fynda bland spelare i lägre serierna, men hur bra är då en skyttekung i lägre serierna? Jag skrev en analys kring detta för Anno 1904, ett fanzine om Västerås SK när klubben värvade Viktor Granath som gjort 24 mål förra säsongen och vilka förväntningar man kan ha på en sådan spelare i Superettan.

I denna analys kommer jag lista tabellerna från division 2 och uppåt så får ni läsare en bild på hur det har sett ut.

Division 2 till Division 1

Ett praktiskt exempel från tabellen ovan är att de 54 spelare som gjort 20 mål eller mer har 30% lyckats göra 13 mål eller mer i division 1 och 50% kom upp i 8 mål eller mer. Det är på inga sätt en garanti att en spelare från division 2 kommer lyckas i division 1, men det finns ändå hygglig chans att hitta en spelare som kommer upp i 13 mål eller mer.

Division 2 till Superettan

Hur ska då en målspruta i division 2 värderas i Superettan?

Det kan ju se ut som en ganska bra chansning att 33% av spelarna som gjort 20 mål eller mer har gjort 10 mål eller mer i Superettan. Men vi ska komma ihåg att det kan ha gått ett par år emellan. Nedan är de sju spelare som gjort 20+ mål i division 2 och när de gjorde 10 mål eller mer i Superettan.

Snabblänkar till spelarna: Sargon Abraham, Melvin Frithzell, Gabriel Altemark Vanneryr, Victor Edvardsen, Erik Björndahl, Sadat Karim, Villiam Dahlström

Nu ska det påpekas att detta är spelarnas bästa säsong i Superettan,både Björndahl och Altemark Vanneryr levererade under deras första säsong i Superettan direkt från division 2 med mer än 10 mål.

Det är värt att uppmärksamma att Degerfors med god framgång har plockat spelare från division 2, hela fyra av sju spelare som ”lyckats” i Superettan har skett i Degerfors.

Division 1 till Superettan

För den som är intresserad av Division 1 till Superettan, läs denna analys hos Anno 1904.

Division 2 till Allsvenskan

Tyvärr är det inte jättemånga skyttekungar som tagit steget från Division 1 och 2 till Allsvenskan, det är 36 spelare för Division 2 och 38 för Division 1 som gjort minst 12 mål i den lägre serien för att ingå i denna undersökning. Det gör att det är lite svårt att dra några slutsatser.

Det är blott fyra spelare som gjort mer än 12 mål i division 2 som gjort minst 10 mål i Allsvenskan, så urvalet är ganska litet för att göra några större slutsatser, men det är så klart värda att nämnas.

Länk till spelarna: Mathias Ranégie, Robin Simovic, Abiola Dauda, Victor Edvardsen

Division 1 till Allsvenskan

För motsvarande graf från Division 1 till Allsvenskan så är det egentligen ganska snarlikt som från Division 2 till Allsvenskan. Vid första anblick kan man tro att det är samma spelare men faktum är att endast 8 av dessa spelare är med tabellen för spelare som spelat i division 2 och gått till allsvenskan.

De spelare som gjort minst 12 mål i Division 1 och sedan minst 10 mål i Allsvenskan är:

Länk: Alexander Jeremejeff, Moses Ogbu, Chibuike Kennedy Igboananike, Sam Garyahzon Johnson, Christian Kouakou, Astrit Seljmani, Victor Edvardsen

Superettan till Allsvenskan

Sist ut i denna analys är spelare som gjort 12 mål eller mer i Superettan och hur de sen har levererat i Allsvenskan.

Om en spelare har gjort 17 mål eller mer i Superettan har det inte varit någon målgaranti i Allsvenskan, men 27% av dessa har lyckats göra 10 mål eller mer som bäst i Allsvenskan.

Tittar vi på dem som det gått har bäst för så har 8 anfallare gjort 14 mål eller mer av dem som även levererat i Superettan (mer än 12 mål).

Länk: Linus Hallenius, Sebastian Andersson, Magnus Eriksson, Chibuike Kennedy Igboananike, Nabil Bahoui, Ricardo Da Silva Dos Santos, Astrit Seljmani, Victor Edvardsen

Slutord

Det är på inget sätt någon garanti att en spelare gör succé högre upp i serierna bara för att denne har öst in mål i lägre serierna. Men om ett lag är ute efter att hitta målskyttar som gör 10+ mål är det ingen garanti. För att illustrera sannolikheten för att en spelare gör 15 mål i en serie att den i senare i sin karriär gör 10 mål eller mer i en serie högre upp.

Det ska ha i åtanke att målskörden i de högre serierna kan komma flera år efteråt vilket syns i spelarna som listas ovan, men det finns också fall där det skett leverans direkt.

//Henrik

Om ni vill stödja lagstatistik får ni gärna swisha ett bidrag till 0723-955352

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *